תחילת המחזור בגיל העשרה מציינת את כניסתו של הגוף האסטרלי לפעילות באורגניזם האנושי-נשי. האסטרלי מווסת ועוצר את פעילות הגוף האתרי השואף להתרחב ולגדול ללא סוף, וכך נוצר מערך מיוחד, שאיבר המטרה שלו הוא אמנם הרחם והשחלות, אך הוא פועל ומשפיע על כל האורגניזם כולו: גופנית, נפשית ורוחנית.
המחזור פועל באופן ארכיטיפי בריתמוס של ארבעה שבועות (דימום, הבשלת ביצית חדשה, ביוץ והתנוונות הביצית ורירית הרחם), אשר מקבילים למחזור הירח. זהו ריתמוס של 28 ימים = ארבעה שבועות בני שבעה ימים. ארבעה מצבי הירח מכונים: הירח החסר, הירח המתמלא, הירח המלא והירח המתחסר:
בשבועיים הראשונים של המחזור מכין הרחם את עצמו על ידי גדילה מואצת של רירית הרחם –כלי דם גדלים ומתמלאים בתהליך רווי חיים (פעילות הגוף האתרי מתגברת = כוחות חיים) ובשבועיים הבאים (כשלא מתרחשת הפריה) – נעצרת הפעילות ורירית הרחם מתנוונת ומתה (כניסה של הגוף האסטרלי לפעולה = כוחות תודעה).
סביב הבשלת הביצית והביוץ, נשים חוות בדרך כלל תחושה של מרץ, יכולת קליטה של אדם אחר וסבילות גבוהה יותר לכאב. האסטרוגן מגביר את יכולת המוח להתרשם וליצור חיבורים חדשים. בקצה השני נמצא המצב הקדם ויסתי: ירידה חדה בהורמונים גורמת לרגישות יתר לכאב, עצבנות, בקורתיות והגברת יכולת האבחנה והחשיבה.
בספרה “גופה של אישה תבונתה של אישה” מציגה ד”ר כריסטיאן נורת’רופ את הקשר בין ארבעת מצבי הירח השונים לבין ארבעת שלבי המחזור. היא מוסיפה לכך גם שני מצבי תודעה מנוגדים שאותם היא מכנה: חשיבה והשראה ומציעה לראות בתסמונת הקדם ויסתית, זמן שבו עולים תכנים חשובים וחיוניים לבריאותנו “מן הצד האפל של הירח”. זהו זמן שאנו יכולים להרהר, לחשוב ולהבין מה מציק לנו. שבועיים מאוחר יותר, במהלך הביוץ, מגיע זמן שבו נוכל לקבל השראה וכוחות לפעול.
אך הקשר למחזור הירח אינו מתמצה רק למחזור הנשי, אלא יש לו ביטוי נרחב יותר במחזורי יצירה.
בהרצאתו “מספר דברים על הירח”, שטיינר אומר כך: …לגבי הנפש קיימת תקופת יצירתיות בת 14 יום. כאשר תקופה זו חולפת מופיעה תקופה של אפיסת כוחות ותשישות…. בתקופה של 14 יום נוצקים הכוחות היצירתיים לתוך האדם שאינו תלוי בגופו הפיזי והאתרי; ב-14 היום האחרים באים הכוחות הללו לידי פעולה.”
הבנה של המחזור הירחי והנשי, כמו גם של מחזורי יצירה, מסייעת לנו “לרכב על הגל”, לנשום נכון את התהליך ולווסת בין תהליכי חיים לתודעה בצורה בריאה.
שימי לב לרגשות ולמחשבות העולות בכך בימים שלפני המחזור, אם את כועסת יותר – על מה? אם את פגיעה יותר – מה פוגע בך? מה לא בסדר?
רשמי את הדברים הללו, חשבי עליהם, התבונני בהם. והמתיני.
בימים שלקראת הביוץ ובמהלכו עברי על מה שרשמת וראי מה תוכלי לקדם. באופן מפתיע יהיו לך רעיונות חדשים וכוחות לבצע את מה שנדרש.