רחבות הלב של ערד, “מקום אישי” עם דוד לוי, המקום הכי נמוך בעולם, והתרוממות רוח לכבוד יום האישה
אחרי כמה ימים משפחתיים בערד (מול הבית של אחי המאומץ ואשתו) שבהם אכלנו אוכל טבעוני משובח והכרנו אנשים צעירים ומקסימים (בפינת הראיון – דוד לוי), ירדנו לים המלח. ירידות תמיד מעוררות בי יותר חששות מעליות. וכביש ערד-ים המלח מעורר בי הערצה לבונים שלו. לכן מיד דפדפתי בוויקפידיה וגיליתי שפריצתו התחילה בחודש הלידה שלי והסתיימה שנתיים לאחר מכן. יש לי תחושת בעלות על כל מה שקרה בחודש שבו נולדתי – כאילו עצם העובדה שבחרתי להיוולד בזמן מסויים משמעותה שכל האירועים שהתרחשו בו – קשורים אלי. למרות זאת נרגעתי רק כשהכביש התיישר.
חנינו על שפת ים המלח בחניון הראשון שבו היה כתוב במפורש כי הוא מיועד לנוודים כמונו. עד מהרה התברר שמלבדנו מגיעים מדי יום למקום זוגות חתןכלה ואיתם צוותי הצילום לצילומים. זה היה מחזה מרתק ומוזר מאד לצפות בזוגות הללו, בבגדי חתונתם, הולכים על משטחי המלח הלבנים ומבצעים תנועות ותנוחות מוזרות. חלקם חיכו לזריחה, חלקם לשקיעה, חלקם הותקפו על ידי יתושים, השאר על ידי זבובים, לחלקם היה רחפן צילום, או מאפרת צמודה. ורובם בילו שעות ארוכות בניסיון ללכוד את האהבה בדימוי.
ים המלח מתייבש. זה ניכר לעין. הולך ומתגלה מתחתיו מדבר חדש, בדיוק אותו המדבר שעומד מסביבו, מה שגרם לי לדמיין את התקופות הקדומות שבהן כל האזור היה מלא במים. מעין בית קברות למים. מקום שאליו המים מגיעים, אחרי שספגו לתוכם הרבה בזרימתם עלי אדמות וכאן הם משחררים את הגוויה שלהם ואת מה שהעמיסו בזרימה, ומתאדים להם, קלילים וחופשיים. המים עצמם היו חמימים ומוזרים למגע, ובאופן חריג לא צרבו את עורי ואת בשרי. ביום השלישי התחילה סופת חול, והשילוב של החול והמלח וחום הזיז אותנו הלאה. הרעיון לעלות למצוקי דרגות לא היה שלי. ולאורך כל הדרך למעלה ואז למטה, נשמתי בכבדות, ספרתי עד 10 חמש מאות פעמים והתפללתי שנגיע כבר. ירידות ועליות תלולות הופכות לי את הבטן.
אחרי לילה בחוף צפוני יותר, עלינו לירושלים שבה לא היינו חודשיים. לסידורים, לקניות, לבילוי זמן עם הילדים, לערב השקה ולסגירת הפרק הדרומי לעת עתה. מעכשיו – מצפינים.
יום האישה הבינלאומי תפס אותי השנה בצורה אחרת מאי פעם. אף פעם לא הייתי הטיפוס של פרחים, קרמים ותכשיטים או איזה נפנוף אחר בנשיותי, רוב הזמן אני חושבת על עצמי כעל אדם ולא כעל אישה. אבל השנה הצטברו כמה עניינים שהעירו אותי.
אני עורכת (כמעט) רק ספרים של נשים, שכותבות על נשיות ונקראות על ידי נשים. (פינת השוויץ שלי: ערות של תמר מור סלע, האמת העירומה של האהבה של מלכה פלדשטיין, הודו מחזירה מתנות של טליה שניידר, לידה – ידע קדום בעולם מודרני של ציפי מונט, ארץ האם הגדולה – סיפורה של יארה/סיגל לאה רווה, בין מים למים של אלה קנר – שלושת האחרונים טרם יצאו לאור, וחמישה נוספים נמצאים על שולחן העורכת שלי). ספרים שמטרתם היא להחזיר למרכז הבמה ערכים של שיתוף פעולה, מגוון, טיפוח, אינטואיציה, רגש וכבוד לחוכמה הנשית, הקדומה וגם החדשה. אני פוגשת נשים שיושבות על ידע עצום – בכל מה שקשור לתפקודים הנשיים – הריון, לידה, מיניות, זוגיות, גידול ילדים, הזדקנות, התמודדות עם אובדני החיים – ומסייעת להן להעביר את הידע הזה הלאה. אני מגלה שוב ושוב, גם בתוך עצמי, כמה אנחנו יודעות ומחוברות, וגם כמה פוחדות וקטנות. העולם בחוץ נשלט על ידי תרבות של היגיון, חומרנות, תחרותיות וכמובן גם פחד. בחודש האחרון ניסיתי, למשל, למצוא בית הוצאה שיסכים לקבל כתב יד שעוסק בחוויות נשים מהמקווה. חוויות שנעות מקדושה והתכוונות עד השפלה וזיוף. הכותבת אמנם הזהירה אותי שהנושא נפיץ, אבל לא תיארתי לעצמי עד כדי כמה. רומן אחר שערכתי, שנוגע בתרבות האלה הקדומה, נדחה בשלוש הוצאות “בגלל שאין לו ערך מסחרי”… אני כמעט בטוחה שהם לא קראו אותו. אני כמעט בטוחה שהם טועים. הם טועים. מי שאחראי בדרך כלל על ההחלטה הזו הוא גבר וחושב בעיקר על מסחריות. אמנם אנחנו בתקופה הפוסט-ערות, שאמורה היתה לפתוח שביל זהב לעוד ספרים – אבל זה עדיין לא ככה. אולי זה גם מזל, כי יש לי ייעוד ותפקיד….
מעולם לא הייתי בן אדם של פרחים, תכשיטים או בגדים חדשים. אולי כי אני קיבוצניקית בנשמתי, אולי כי אני נזירה או כוהנת. אני כאן בשביל הדבר האמיתי – האחווה הנשית שיכולה לשנות את העולם בחוץ, כך שיתאים למה שאנחנו יודעים מבפנים.
השנה התחברו יחדיו גם מלאכת עריכת הספרים וגם שני פרויקטים שמצאתי את עצמי משתלבת בהם וכמהה להצלחתם. הראשון, שכבר כתבתי עליו הוא אמ”ן – אדמת מרפא נשית – שבו אני מציעה תשורה של מפגש פענוח סיפור לידה לפי הגישה הביוגרפית. זו הדרך שלי לעזור לפרוייקט להגיע ליעד הבא שלו. ואולי יתאים לך בדיוק.
הדבר המרגש השני הוא כנס בנות האלה שמארגנת חגית קרצו, חברתי. לפני שנתיים הכנס הראשון – שהיה בגבעת חביבה ונמשך יום – נקרא כנס בנות לילית וחגגנו בו את היותנו מיניות, נועזות, חצופות, מתענגות וקשובות לעצמנו. אני לא יודעת בדיוק מה היה תהליך שינוי השם – אבל לתחושתי עכשיו הוא מדוייק יותר. לאלה יש פנים רבות, פן אחד שלה הוא בנות הלילית, ולמרות שהוא חלק חשוב, שהודחק ותומרן – הרי שאנחנו הרבה יותר מזה, ובנות האלה מייצג את השלמות הזו. אני יודעת שבעברי, הן בחיים האלו והן באחרים, הייתי מחוברת לאלה בדרכים שונות ורבות, והיום – אני מגדירה את עצמי כעורכת מטעמה…
פסטיבל שייח’ אברייק
הפסטיבל מאפשר לכולם להיות אמנים, מעצם האופי שלו הוא כולל הכל וכל אחד יכול וזו אנרגיה נשית-אימהית בעיני ואני נמשכת אליה. בפסטיבל השנה אני מנחה ביחד עם טלי וייס ערב הקראת שירים, שהוא גם יומולדת לכתב העת “קפל” וגם ציון יום השירה הבינלאומי וגם יום השוויון האביבי. 21/3/2018, מומוס, כניסה חופשית – כובע קסמים.
וגם אנחה סדנת חילוץ שירה מן החיים – במרכז ההנצחה, ביום חמישי, 22.3 בשעה 18:00. – המקום מוגבל – אפשר להירשם אצלי מראש להבטיח את המקום, ולהגיע חמש דקות לפני ההתחלה, מ-18:00 כל הקודם זוכה.
דוד לוי, אמן, יזם חברתי, איש מיוחד, ערדניק
אני פוגשת את דוד בביתם של שמואל ושמחה בערד, לארוחת יום ששי שאליה הוא מוזמן. דוד הוא משהו מיוחד, אומרים לי שמואל ושמחה, וצוחקים. כבר בדקות הראשונות למפגש אני מתאהבת. נכון שהאווירה היא כזו שקל להתאהב בה – חברים טובים, אוכל טבעוני משובח ויום ששי. אבל דוד, הוא באמת משהו מיוחד. תכננתי לראיין את שמואל ושמחה על ערד, ואנחנו מבלים את כל הזמן בסיפורים אינסופיים על החיים ועל זכרונות וגם על ערד, אבל ביום שבת, בהחלטה של רגע, אני וגיתה קופצות לבקר את דוד בבית שלו והראיון מתגלגל.
צריך קודם לתאר את הבית של דוד. זוהי ממלכה בשלוש קומות וגג והיא גדושה חפצים. בקומת הכניסה יש שלושה חללי יצירה: מתפרה עם שלל בדים וכמה מכונות תפירה; חדר לעבודות עץ המלא ברהיטים ישנים, מסגרות ועצים; וחדר שבו יש אובניים. באחד החדרים הפנויים מתוכנן חדר אירוח. בקומה השלישית, שבה אנחנו נפגשים, נמצא “חלל האירוח”, סלון ומדפים עמוסי חפצים. אנחנו מתיישבים ליד שולחן העבודה מול נופי הוואדי לשיחה על מקום ושייכות וכנפיים.
“בגיל ארבעה ימים אימצו אותי הורי הערדניקים בירושלים. כך הגעתי לערד וכאן גדלתי וכאן נשארתי. ערד מדהימה בעיני. היא בנויה בצורה שמתחברת לטבע, רחובות רחבים שמגיעים עד קצה ההר ונפתחים לנוף המדברי. במדבר יש משהו שמרחיב את הנפש, שעושה שקט. התחושה כאן היא שהחיים לא רודפים אותך. שאפשר לחיות רגוע. הארנונה אמנם גבוהה מאד, אבל השכירות מאפשרת.
“חוץ מהבית שלי אני אוהב את פיסת נוף מקצה הרחוב שלי, שממנו אפשר לרדת בסולם שהתאימו לדרך הטבעית. משם אפשר להמשיך עד לקצה ההר, הנוף למדבר ולים המלח נפתח ויש תחושת מרחבים כייפית ומדהימה. אני חושב שאני יכול להרגיש בבית בכל מקום, כי המקום שהוא הבית שלי הוא הלב שלי.
הבית הזה הוא הרביעי שלי בשכירות בערד. חיפשתי בית שיהיה בו מרחב שאני יכול ליצור וגם להציג בו. חשוב לי שיהיה בית מספיק גדול כדי לאפשר את כל הפעילויות שאני רוצה שיקרו בו, ושגם יהיה קשור לטבע, גם בגלל הנוף לוואדי ולים המלח וגם כדי שהחתולים יוכלו להיכנס ולצאת באופן חופשי.”
בעוד אנחנו מדברים, אחת החתולות – שישבה על השמיכה שהיתה פרושה על החלון – החליקה ביחד עם השמיכה וצנחה מגובה שלוש קומות. לחתולה שלום. זכתה בריחוף קל ונחתה על הרגליים.
“זה בית פתוח לאמנים, יוצרים ואנשים שרוצים להתארח או להעביר סדנא או לבוא לספוג אווירה. כל החפצים בבית הם גם למכירה. יש כאן הרבה אוספים של חפצי וינטג’, יצירות אמנות ופריטים שאני מלקט או יוצר. לאחרונה, למשל, יצרתי כלים מבטון. מדי פעם יש הופעות על הגג, סדנאות או אירועים שונים, אבל בעיקרון – הבית פתוח ואפשר להגיע לבקר.
“לפני כמה חודשים, הרגשתי שעמוס לי מאד בבית וביקשתי שארגיש שהכל חדש לי. בקשה של סדר מחדש לגבי הכל. סיימתי את העבודה הקבועה שלי והתחלתי ליצור בחומרים חדשים. עכשיו אני לפני השקעה נוספת בארגון הבית, כך שיהיה יותר אפשרי להפעיל את כולו – לארח, להזמין יוצרים, לעשות הופעות ולארגן מפגשים וסדנאות. כך שתהיה בו יותר תנועה וחיים ושהחלום שלי יתגשם עוד שלב. אני צריך עזרה בארגון המרחב – אולי אנשים שיתנדבו לעזור או מי שירצה להשקיע בבית הזה. אני פתוח לקבל את העזרה הזו באופן ובדרך האפשרית.”
אנחנו נפרדים בחיבוק, אני מצטערת קצת שאין לי מקום לחפצים נוספים, כי כנראה הייתי רוכשת כמה דברים, ואני מבטיחה לחזור בשנה הבאה ולהנחות סדנת שירה מסביב לשולחן בסלון, מול נוף המדבר.
הרשמה לדיווחי תנועה
מי אני?
נועה ברקת, יועצת ביוגרפית, עורכת ספרים ומשוררת, נשואה ואמא לשלושה גדולים.
into the woods
בדיוק ב-12 בצהריים סיימנו לארגן את הביתה לתזוזה, עשינו סיבוב או שניים כדי לוודא שזכרנו לסגור ולהדק את הכול. הביתה
שבוע הסלביות שלי
השבוע נפתח בכתבה ההיא ב”ישראל היום”. כן, אני יודעת, לא העיתון הנפוץ ביותר בקרב קוראי, אבל היחצ”ן אמר שיש עוד
משוררת מתגלגלת
החדשות המסעירות בעולמנו הן שכתבו עלינו בעיתון. הכותרת היא – הזוג שעזב הכול. והפתיח גורס כי “כבר 3 שנים הם
יו נועה, איזה חיים את סידרת לעצמך! אני מקנאה.
דוד לוי המדהים! איזה יופי:)