איך ניצלתי משיטפון, נפרדתי מאילת, התחברתי מחדש לרשת הנשית והגעתי לאוהל האדום, וגם מדור חדש: מקום אישי
בלילה שבין ששי לשבת התעוררתי מגשם בחוף הדרומי בעיר הכי דרומית, גשם עז ונמרץ שתוקף את העיר אחת לשנה. רבע שעה אחרי שהשתרר שקט שמעתי פכפוך מים. מהחלון ראיתי איך נוצר מיני שיטפון. את העובדה שמדובר במיני, לא הפנמתי. את זרם הבוץ שהלך והתכנס בדיוק מתחת למשאית שלנו, גורר אחריו פחיות ואריזות, עלים ולכלוך, ראיתי כגל צונאמי שהגיע לחסל אותי אישית. בן זוגי לא ראה זאת כמוני, הוא ניסה לדבר אל ההיגיון שלי ולהראות לי שהמים ממשיכים לזרום, לא עולים ושאין שום סכנה. הוא צדק. אבל לי נתפס הגב, כדרכם של ניצולים.
עזבנו את אילת ביום ראשון והרחקנו עד יטבתה. עשר דקות שלמות מתוכן נהגתי בעצמי. יטבתה מרוחקת רק 40 קילומטר מאילת, מספיק קרוב כדי להיפרד לאט ומספיק רחוק כדי שיתחדש החיבור שלי לרשת הנשית. זה קרה כבר כשהגענו בשעת אחה”צ. חברתי חגית קרצו התקשרה להתייעצויות לגבי כנס בנות האלה הממשמש ובא, ועל הדרך הזכירה את חברותיה בקטורה שהקימו אוהל אדום לנשות המקום, ושאלה אם לחבר בינינו. גם אוהל אדום, וגם לבקר בישוב על שם אם קדמונית (רוב הישובים בארץ קרויים, אם כבר, על שמם של גברים מכובדים)?מה טוב מזה?
אביטל (שהמדור “מקום אישי” נחנך איתה) וליזה פתחו קבוצת וואטסאפ שארגנה את הביקור המלכותי. בבוקר, אחרי לילה של כאבי גב שנרגעו רק אחרי שדמיינתי את עצמי רצה, יצאתי לרוץ. מה אכפת לי שהרגל עוד כואבת… הגוף שלי היה צריך לרוץ. איזה כיף! התברר שחנינו בדיוק מול חלון משרדה של אביטל, בחברה לאנרגיה מתחדשת אילת-אילות, היא באה לבקר וסיכמנו שניקח אותה טרמפ אל קטורה אחה”צ ונחנה מול ביתה.
עד התזוזה הגיעה לבקר אותנו גם איתנה מאילת שחנכה את בית הגלגלים הקומפקטי שלה בנסיעה לים המלח. שתינו תה, ראיינתי אותה למדור והתפלאתי איך זה שרק עכשיו, מחוץ לאילת, אנחנו נפגשות.
הלכנו גם לפונדק יטבתה. לא היה להם קפה נטול, וכשרציתי שוקו בלי סוכר והתברר שאין, המוכרות החביבות שקצת ריחמו עלי (בלי קפאין ובלי סוכר?) רקחו לי משקה חם מאבקת קקאו משובחת.
את ארוחת הערב אכלנו בחדר האוכל של קטורה. אין כמו חדרי אוכל להבין את נפש המקום. וזה היה מפתיע: גם סטודנטים פלשתינאים, ירדנים, אפריקאים וישראליים שלומדים במכון ערבה ללמודי הסביבה, גם תושבי המקום וגם קבוצה של אנשים עם צרכים מיוחדים שחיה ועובדת במקום. מקום קטן אבל מגוון ופתוח, חשבתי לעצמי.
ביום שלישי הגעתי סופסוף לאוהל האדום. היוזמה היתה של רמית שהגיעה למקום ולא הכירה איש, והאוהל עבר כמה גלגולים עד שהתמקם במקלט צפוני. במקום מתקיימים מפגשי נשים, מעגלי לידה, מעגלים לאירועי חיים שונים, וגם מפגשים בנושאים שונים שאליהם מוזמנות כל הנשים בישוב. “ועדיף – מכל הגילאים,” אומרות הנשים הצעירות שהגיעו להיפגש איתי. “אין כמו להיפגש עם חכמות השבט, האימהות והסבתות שלנו.” נכון, לפעמים הגברים מקטרים, בכל זאת, חלק מהמייסדים והמייסדות ינקו פמיניזם היישר מהשורש, אבל כמו שאביטל ציטטה את אמלין פנקהרסט: “אנחנו צריכות לשחרר חצי מהמין האנושי – את הנשים – כדי שהן יוכלו לשחרר את החצי השני.” המפגש התנהל בצורה ספונטנית, דיברנו עליהן ואז קצת עלי, וסיכמנו שבפעם הבאה אעשה מפגש-חלף על סיפורי לידה ועל ביוגרפיה ועל שירה – בקיצור, שאבוא לשבוע…
ואם כבר אני בעניינים של נשים ואיך אנחנו משנות את העולם – תבדקו את הפרוייקט הזה. מעבר לעובדה שנשארו רק 10 ימים, ועוד ימבה כסף לגייס (לסכום שהוא כשלעצמו רק חלק ממה שיש עוד לגייס בעולם), אני מאמינה שהכסף, כמו גם מספר התומכות – מסמנים ליקום מגמה: שאנחנו, הנשים, לוקחות אחריות על החיים שלנו, וקובעות מתוך ניסיוננו וחכמתנו – איך מרפאות, איך מדברות, איך פועלות, איך יולדות, איך מתות, איך חיות. בואי.
*
למחרת יצאנו לדרך, נהיגה ארוכה יחסית על כביש הערבה (עם מנוחה קטנה בצומת מנוחה) והחלפות עם הנהג השני, ועוד לילה מעל נחל חצבה ליד מושב עידן, בדרך צפונה. את השבת נבלה בערד, בסמוך לבית של אחי המאומץ ומשפחתו האהובה.
לחדש את האנרגיות
אביטל נוסינוב – רכזת חינוך והכשרה בחברה לאנרגיה מתחדשת אילת-אילות
אני פוגשת את אביטל בין הרצאה שלה לסטודנטים לבין ביקור השגריר האוסטרלי. יש לה שעה ואנחנו שותות קפה בלובי של בית ההארחה בקטורה. אביטל עובדת במרכז לאנרגיה מתחדשת כבר שש שנים, מאז חזרה לקיבוץ ילדותה קטורה. ביומיים שאני חונה מול הבית של אביטל, ניהלנו כבר כמה וכמה שיחות על הרבה מאד נושאים – על גברים, אנרגיה מתחדשת, השדה הסולארי, התפלת מים וחיים בקהילה. ביקשתי לשמוע את זווית הראייה שלה על קטורה והערבה.
“כשהייתי בת שנתיים עברנו לקטורה. גדלתי כאן, התגייסתי, למדתי, התחתנתי וחיינו בתל אביב. מדי פעם, במשך השנים ב”חוץ” עלו מחשבות על לחזור לקטורה. חשבנו להקים גרעין בנים ולמצוא דרך להשתלב, אולי כ”תושבים” ולא כחברים. ילדתי את הבת שלי ויום אחד יצאתי איתה לטיול בעגלה לפארק הירקון, הלכתי איתה בנמרצות מתל אביב, חוצה את הגשר, שמחה ומרוצה מחיי בעיר הגדולה. כשהגעתי, הצצתי בעגלה שהיתה מכוסה בבד להגנה מהשמש ולתדהמתי הסתבר לי שהבת שלי צרחה כבר זמן רב ביאוש. רעש התנועה היה כל כך חזק שפשוט לא שמעתי אותה. באותו הרגע החלטתי שאני רוצה לגדל אותה במקום שקט. וחזרתי הביתה.
“יש מי ששקט לו יותר מידי כאן. אין הסחות דעת ורעשים מכל מיני סוגים. זה שקט שמאפשר וגם דורש נוכחות. להביא את עצמך. להיות. שקט שמשאיר אותי חשופה, פתוחה. אני אוהבת את זה. יש כאן שקט שמאפשר הקשבה. אני יכולה לשמוע את עצמי.
“אנשים אומרים שמדבר הוא יבש וצחיח – בשבילי הנוף הזה הוא הכי מלא חיים שיש. הכל נע בו. אני אוהבת את הרוח המדברית שנושבת בעוצמה במרחבים הפתוחים. אפשר לנשום כאן. הרוח היא לא רק הרוח הפיזית. אלא גם במובנה הנפשי והרוחני. יש כאן משהו שאפשר לפגוש באופן ישיר. להיות בקשר עם רוחניות באופן מאד פשוט. אולי זו גם התחושה של הגודל, הפראות, הרוחב והעוצמה של הנוף שגורמת לי להרגיש טוב. להיות בבית בתוך עצמי.
“אני אוהבת את ההרים, את הרי אדום שמשנים את הצבעים שלהם בזריחה ובשקיעה ואת ההרים שקטורה בנויה למרגלותיהם. התלבטתי, בביתי החדש שנמצא בקצה הישוב, האם למקם את הספה מולם או מול הרי אדום. בחרתי לראות את ההר שמתנשא מעל קטורה. אנחנו קוראים לו הר עמוד החשמל או הר החנוכייה, כי בכל חג חנוכה עולים ילדי בר המצווה מהישוב ומדליקים נר בחביות המוצבות עליו. כבר כשהייתי ילדה הרגשתי קשר להר הזה. הייתי מדמיינת שמאחוריו חיה משפחת גמדים. אפשר לעלות עליו בקלות ואני אוהבת את ההרגשה לשבת בגבהים ולהסתכל למרחבים.
“נכון, חם פה מאד בקיץ. אנשים חוששים מהחום הזה, וגם מהמרחקים. הם מעדיפים לעשות רילוקיישן לארצות אחרות, רחוקות הרבה יותר ולחיות בתנאי אקלים קשים יותר, מאשר לגור בערבה. אני אוהבת את החום. בקיץ באמת לא קל כאן, אבל אפשר להסתגל אליו. עוד בצבא, כשהייתי מגיעה הביתה לסוף שבוע, החום היה פוגש אותי כבר ביציאה מהאוטובוס הממוזג – וזה היה סימן שהגעתי הביתה.
“זה המקום שגרתי בו כאדם מבוגר הכי הרבה זמן, וזה מרגיש לי עדיין כמו התחלה. חששתי להיות מוגבלת, ואין דבר יותר חשוב לי מתנועה, אבל אני מאושרת כאן. כמו שהגעתי, חנכו פה את השדה הסולארי הגדול בישראל. בטקס הפתיחה, יצרתי קשר עם מנהלת החברה לאנרגיה מתחדשת והיא אמרה שכנראה תהיה משרה מתאימה בעוד כמה חודשים. בזמן שחיכיתי, נרשמתי ללמודים במכון ערבה. כבר בשיעור הראשון נפתח לי עולם ומלואו. וכשהתקבלתי לעבודה – הגעתי הביתה גם מבחינה מקצועית. לא מזמן, אמרו לי סטודנטיות שאני מקיימת את מה שאני מלמדת ושאני דוגמא חיה לאנרגיה מתחדשת. אני זקוקה לתנועה, אני מאמינה בה, שכל עוד היא ישנה ויש התחדשות יש חיים.”
אם יש לך סיפור עם המקום שבו את חיה (וכנראה יש לך) ואם את מוכנה לשתף אותי ואת העולם בזווית הראייה שלך עליו ועליך, ספרי לי – והמשאית האדומה תבוא לביקור.
הרשמה לדיווחי תנועה
מי אני?
נועה ברקת, יועצת ביוגרפית, עורכת ספרים ומשוררת, נשואה ואמא לשלושה גדולים.
into the woods
בדיוק ב-12 בצהריים סיימנו לארגן את הביתה לתזוזה, עשינו סיבוב או שניים כדי לוודא שזכרנו לסגור ולהדק את הכול. הביתה
שבוע הסלביות שלי
השבוע נפתח בכתבה ההיא ב”ישראל היום”. כן, אני יודעת, לא העיתון הנפוץ ביותר בקרב קוראי, אבל היחצ”ן אמר שיש עוד
משוררת מתגלגלת
החדשות המסעירות בעולמנו הן שכתבו עלינו בעיתון. הכותרת היא – הזוג שעזב הכול. והפתיח גורס כי “כבר 3 שנים הם